Putovanja

Malo drugačiji odmor

Biste li voljeli otići na ovakvo mjesto? I recimo….ne platiti ništa osim puta?
Biste li u tom slučaju pristali na neku kompenzaciju s vaše strane, npr, da morate nekome pomoći nešto raditi?

Znam da je danas svima svakodnevica kaotična i kada razmišljamo o odmoru vidimo se sa sve 4 u zrak, na nekom bazenu, koktelom u ruci, knjigom i duuuugim spavanjem. No, takav odmor si mogu priuštiti samo oni koji nemaju klince. Oni sa klincima svjesni su da ih čeka akcija od jutra do mraka, pa im zapravo godišnji predstavlja samo malu promjenu okoline ;p.

Obzirom da nas, kako god okrenemo, čeka akcija, zašto ne bi to bila akcija na nekom ovakvom mjestu? Meni je ovo idila…jezero, šuma, priroda. Inače, na slici je farma haskija u Finskoj. U zamjenu za besplatan smješta, traže ispomoć sa psima. I dalje djeluje primamljivo? Ili ipak ne?

Ja i muž smo prije nekoliko godina otkrili par stranica na kojima pojedinci ili obitelji traže pomoć u zamjenu za besplatan smještaj (ponegdje i nekakav džeparac). Listali smo puno, gledali i tražili, gotovo i krenuli u realizaciju, ali su nam uletjele obaveze u vidu kuće, djece i sl. Ali smo si obećali da kad klinci porastu, idemo. Ne moramo daleko, ne moramo na tu moju idiličnu farmu haskija, ali idemo. Nudi se zaista svašta, od pomoći u renovaciji kuća, pomoći sa djecom, u malenim OPG-ovima tijekom sezone u berbi/sadnji, farmama sa životinjama, malenim B&B-ovima….Super je što su tamo otvoreni ljudi i obitelji koji se žele otvoriti, komunicirati sa ljudima van svoje kulture, podijeliti sa njima nešto iz vlastite….super je i za klince, mislim da iz takvog iskustva mogu zaista puno naučiti, od jezika, kultura, radu, drugačijem životu. Dosta smo svi zatvoreni i ograđeni u neke takve kalupe, ali razmislite, zar ovako nešto ne bi bilo zaista dobro za cijelu obitelj?

Ja sam prije nešto više od 10 godina otišla sama na volonterski kamp u Francusku u trajanju od 3 tjedna. Kad sam sjela u autobus osjećala sam se prestravljeno, a pri povratku sam bila druga žena. Mislim da je to bila jedna od najboljih stvari u mom životu, koja ne samo da mi je promijenila poglede na svijet, nego nekako i usmjerila prema stvarima koje želim, otvorila vrata novim prijateljstvima i novim izazovima. Mislim da ovakvo iskustvo može samo obogatiti čovjeka, i zaista od srca preporučam bilo kakvu akciju u tom smjeru. Da li volonterstvo, radne akcije, ovakva međunarodna suradnja, nije bitno. Bitno je da se pokrenete, pa da vidite kako će se pokrenuti stvari i u vašoj glavi i u vašem životu. A i životima vaše djece. Jer trebamo ih tome učiti od malena, da je svijet otvoren za njih.

Koga zanima više info o ovakvim projektima, može baciti oko na stranice www.workaway.info i www.helpx.net

 

 

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *