Mamine priče

Rh -/ rh +

Čitajući po raznim forumima i surfajući po netu u potrazi za informacijama, primjećujem kako je zapravo jako malo ljudi upoznato sa problemima koji dolaze u trudnoći/poslije trudnoće ukoliko je žena negativnog rh faktora, a muškarac pozitivnog. Na žalost, iz vlastitog iskustva mogu reći da je i jako malo doktora dobro upoznato sa tim problemom, iako danas postoji mnogo toga kako bi se ženama moglo pomoći. I često dođe do problema u trudnoćama, spontanih pobačaja i gubitka trudnoća, čisto radi neznanja i neinformiranosti.
Na internetu zaista nema baš puno o rh inkompatibilnosti. Ali ja ću vam ovdje napisati par stvari koje sam ja uspjela saznati, što od prijatelja, što od stričeka googla, što od svojih doktora.

U trudnoći se pri prvom vađenju krvi vadi i krvna grupa i rh majke. Ukoliko je majka rh pozitivna, a otac bilo rh + ili rh -, problema nema niti će biti. Također, ukoliko je majka rh -, ali i otac djeteta rh-, sve 5. Ono što je problematično je slučaj u kojem je majka rh -, a otac rh +.  Tada opet dolazi do mogućnosti da dijete naslijedi njen negativan rh faktor i problema nema. No ako se desi da dijete naslijedi pozitivan rh faktor od oca i ukoliko dođe do miješanja krvi majke i djeteta dolazi do senzibilizacije majke, što znači da majčino tijelo reagira tako da počne raditi antitijela koja napadaju plod kao prepoznatog neprijatelja.

E sad, ajmo od početka. Znači, majka je rh -, tata je rh+, što se saznalo na prvom vađenju krvi u trudnoći. Kojeg je rh faktora dijete i da li postoje rizici, još je rano za znati. Zbog toga odmah na tom prvom vađenju krvi naprave i Coombsov test pa pogledaju da li u tijelu već postoje antitijela ili ne (ukoliko je riječ o prvoj trudnoći, u 99% slučajeva ona ne postoje).  E sad, kako bi smanjili faktor rizika, u Petrovoj bolnici postoji jedan test kojim je moguće u ranoj trudnoći otkriti rh faktor djeteta. Pretraga se zove fetalna rhd genotipizacija iz majčine plazme, radi se nakon 20og tjedna trudnoće (u slučaju senzibilizacije test rade i ranije) i rezultati se čekaju 10ak dana. Moguće je tražiti svog ginekologa da vam napiše uputnicu, jer pretraga je besplatna. To je super za znati je ukoliko se ispostavi da je dijete rh negativno, možete odahnuti. Ukoliko je pozitivno, nema veze, prva trudnoća u velikoj većini slučajeva prođe sasvim uredno.

Kod nas je u bolnicama praksa nakon poroda, vaditi djetetu krv (ako nije prije napravljen ta fetalna rhd genotipizacija), te ukoliko je ono rh + a majka rh -, majka unutar 72 sata dobije rhogam injekciju koja je štiti od toga da njeno tijelo stvori antitijela. Tako je zaštićena i u sljedećoj trudnoći, u većini slučajeva. Ali, uvijek postoji ali. Kod mene se desilo da sam 2x dobila rhogam, ali da sam pred kraj posljednje trudnoće (i to nakon 36tt jer mi je tada coombsov test pokazao da nemam antitijela), ipak senzibilizirana. To se moglo spriječiti da se slijedila praksa zapadnih zemalja, u kojima majka dobiva rhogam, ne nakon poroda, nego u 27tt, jer je tako najsigurnije da neće doći do problema koji jako često nastanu nakon 32tt u takvim slučajevima.

Moja preporuka za sve rh negativne mame, je da odu na to vađenje krvi u Petrovu bolnicu. Ukoliko se pokaže da je dijete rh +, i pogotovo ukoliko vam je to druga ili treća trudnoća, pitajte doktora za zašitnu injekciju tijekom trudnoće. Tako ćete zaista napraviti maksimalno sve da zaštitite i sebe i svoje dijete. Ukoliko je već došlo do senzibilizacije u trudnoći, nije kraj svijeta. Na Sv. Duhu je nekoliko doktora specijalizirano baš za te slučajeve, trudnoće se konstantno prate, stalno se vade titraji antitijela i ukoliko dođe do većeg porasta postoje i posebne terapije koje su jako uspješne i velika većina trudnoća završi uredno i bebice budu i više nego dobro.

I da, često nakon rhogam injekcije doktori zaborave napomenuti da su kontrole obavezne. Ja sam oba puta išla na kontrole 6 tjedana, 3 mjeseca i 6 mjeseci nakon injekcije. Meni su i ginekolog i doktori u rodilištu to napomenuli i više puta, i napisali u otpusnom pismu, ali na žalost, čula sam već više puta da mame nisu dobile takve informacije. Tako da ako vam nitko ništa ne spomene, a dobile ste Rhogam, pitajte da vas pošalju na kontrolu. Neće se ništa desiti ako ne odete, ali nije loše provjeriti situaciju, za svaki slučaj.

#rhimunizacija #senzibilizacija #rhfaktor #rhnegativan #rhpozitivan #rhogam #trudnoca

 

2 komentara

 • Barbara

  Hvala puno na ovom tekstu, stvarno korisne informacije koje ja ni moje trudne frendice priznajem nismo sve znale!
  Molim te samo za pojašnjenje što podrazumijeva kontrola 6 tj, 3 i 6 mj nakon poroda, samo pregled ili je potrebno vaditi krv?

  Hvala ti!

  • tutusandsons

   To su pregledi uz vađenje krvi, poput onih koji se rade u trudnoći. Znači izvadi se krv i provjeri se da li u njoj postoje antitijela ili ne.
   Drago mi je da sam pomogla :).

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *