Mamine priče

Top 5 must have za mame malih prljavaca :)

Proljeće je u punom jeku, a za mene to znači barem jedna mašina veša dnevno, s rasponom fleka od blata, trave, smole, pa sve do obaveznog dnevnog menija u vrtiću. Ne znam kako vaši, ali moj stariji je zaista pravi specijalac za fleke svih vrsta i rupe na koljenima. Obzirom da ne mogu svaki tjedan kupovati nova dva para trenirki, sa par godina iskustva u uklanjanju raznih fleka, došla sam do top 5 proizvoda bez kojih moja kupaona više ne može funkcionirati. Pa ajmo redom:

1.  OMINO BIANCO – dm, rang cijene 10-14kn, ovisno o akciji (500ml)

Ovo je zadnji proizvod koji sam otkrila. Potrošila sam tek jednu bočicu, ali definitivno se vraćam po još. Dobar je za bilo kakve mrlje, ali prvenstveno ga koristim za mrlje od mandarine, naranče i ostalih kiselina koje inače ne idu dolje većinom ostalih proizvoda za uklanjanje mrlja.

2. BIO SHOUT – dm, ali se može naći i u trgovinama poput Kauflanda, cijena isto nekih 15ak kuna po pakiranju (500ml)

Njega koristim za apsolutno sve mrlje od hrane. Zaista se pokazao kao super proizvod za veliku većinu fleka, pa nekako uvijek njega imam u zalihi ako ostalih sredstava ponestane. Kako bi se reklo ”Katica za sve” proizvoda za uklanjanje mrlja 🙂

3. Dr. BECKMANN proizvodi Flecken teufel – Speisefett/ol i Gras/Erde/Make up ( cca. 15 kn pakiranje 50ml – Muller)

Ovih proizvoda ima otprilike 10ak vrsta u ponudi, za razne vrsta mrlja posebno. Mislim da ih veliku većinu imam doma i redovito koristim, zaista su super, no ova dva su u konstantnoj upotrebi. Minus je jedino maleno pakiranje za moje potrebe, meni bi na mjesečnoj bazi cca 500ml bilo taman dovoljno. Ovako moram malo kalkulirati pa stavim samo na ono za što sam uglavnom sigurna da neće otići.
Obzirom da veliku većinu dječjeg veša perem na niskim temperaturama, mrlje od masnoća (pogotovo one iz vrtićke hrane) se jako teško uklanjaju sa nekim običnim sredstvom, ali uz ovo zaista sve odu i na 40 stupnjeva.  A trava/blato je sveta vodica, da ga nemam, dijete bi mi redovito hodalo u trenirkama sa zelenim koljenima. Definitivno must have proizvod!

4. VANISH prah OXI ACTION – dm, Muller, većina supermarketa – cijena jako varira, često budu jako povoljni na akcijama (ja ih otprilike uzimam kada su po 25-30kn pakiranje)

Probala sam razne Vanish proizvode, od gela za mrlje i spreja, no ovaj i isti takav bijeli prah su definitivno najbolji. Ako se radi baš o tvrdokornim mrljama, ili nemam neki od gore navedenih proizvoda, stavim mjericu ovog praška u vruću vodu i stavim namakati odjeću na jedan dan. Velika većina fleka zaista ode na ovaj način, čak su mi odlazile i fleke koje godinama nisam sa ničim uspijevala skinuti. Inače su prilično skupi (ovisno o pakiranju, ova veća su po 60-70kn), ali u Mulleru znaju imati dobre akcije pa budu i za 40% sniženi.

5. MARAMICE ZA UKLANJANJE BOJE – dm, Muller

Bez ovoga bi vrlo vjerojatno imala 90% boja na odjeći u raznim nijansama roze ili plave. Kada mi se nakupi veša, nemam baš vremena za razvrstavanje po bojama i pranje, tako da u velikoj većini slučajeva odvajam svijetlo, tamno i bijelo. Uz ovu jednu maramicu za prikupljanje boje, nema straha da će se išta pofarbati i da će bijelo završiti rozo, pa makar se unutra potkradu crvene gaćice 🙂
Uglavnom kupujem dm-ove jer su najpovoljnije, ali ako ih nema, uzmem i Dr. Beckamanns, skuplje su, ali isto odrade posao dobro.

 

Evo, to je ono što je meni najosnovnije i što zaista redovito upotrebljavam. Ako imate neku svoju tajni tehniku koja pali, slobodno podijelite 🙂 Prijedlozi su uvijek dobro došli!

 

 

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *