RECENZIJE KNJIGA

Recenzija: Medvedgrad / Mi protiv vas – F. Backman

Malo tko nije čuo za Medvedgrad od Fredrika Backmana. Malo tko ga već nije pročitao. Trebalo mi je dugo da ga i sama primim u ruku, jer znate kako je sa knjigama koje su stalno u medijima, nekako uvijek očekivanja završe puno viša od same knjige. No, to definitivno nije slučaj sa navedenom knjigom. Zaljubila sam se već na prvim stranicama. U hladnoću grada, u njegovu izoliranost, surovu klimu i nevjerojatne stanovnike. U hokej koji žive i nose u srcu, u hokej koji kao ljepilo veže apsolutno svakog u Medvedgradu. U roditelje koji su svoje snove utkali u djecu, u izgubljene tinejđere koji pokušavaju biti odrasli, i u one koji nikako da pronađu svoje mjesto u tom svijetu.

” To je samo igra. Svatko tko igra hokej s vremena na vrijeme čuje tu rečenicu. Mnogi sami sebe pokušavaju uvjeriti da je istinita. Ali to je potpuna besmislica. Da nema hokeja, nitko u ovom gradiću ne bi bio isti. ”

Nevjerojatno kako je Backman ovom pričom o malom gradu koji živi za hokej uspio dati kritiku društvu, koje okreće glavu od neuspjeha i isključivo stremi prema uspjehu, pa makar putem trebalo zažmiriti na pojedine propuste pojedinaca. Kolektiv je važniji od pojedinca, uvijek. A ako si drugačiji, ako izraziš svoje mišljenje, ako se odvojiš od gomile – nastradaš.

”Mi protiv vas” drugi je dio Medvedgrada, koji priču nastavlja tamo gdje je stala.  Likovi koje smo upoznali i zavoljeli u prvom dijelu, pokušavaju nastaviti svoj život, dok se velike promjene dešavaju u samom gradu.  Da li će hokejaški klub Medvedgrad uspjeti opstati nakon raspada ekipe u prvom dijelu? Da li će Maya i njezina obitelj, no i ostali stanovnici Medvedgrada uspjeti prijeći preko događaja iz prvog dijela?  Da li je Peterov i Kirin bark dovoljno jak da izdrži sve kušnje roditeljstva? I koliko je potrebno žrtvovati da bi se spasio jedan brak? U priču se uvodi i nekoliko novih likova poput nove trenerice hokeja, političara koji vuče zakulisne poteze i novog/ starog golmana, ujedno i člana opasnog ”Čopora”.

‘ Što moraš učiniti kako bi bio dobar roditelj? Ne puno. Samo sve. Apsolutno sve. ”

I dalje se kroz roman provlači tema roditeljstva, no i prijateljstva, ljubavi, odanosti i izdaje. Njegovi likovi još uvijek su nevjerojatno realni, svaki sa svojim manama, savršeni u nesavršenstvu. Svijesni svojih pogrešaka, no istovremeno svijesni i da ne mogu puno drugačije. Maya, Benji, Kira, Ana, Leo, Bobo, Amat, Peter, Ramona i ostali dugo će vam još ostati u pamćenju. Dio njih izgubljeni su tinejdžeri koji samo žele da su stvari normalne i da mogu uživati u tim ‘najljepšim’ godinama. No istovremeno se moraju boriti sa agresijom, anksioznošću, tugom, stereotipima i očekivanjima koje od njih ima gotovo svaki stanovnik grada. A to je priličan teret za svakoga, kamoli  za nekoga tko tek izlazi iz djetinjstva.

Uz ovu knjigu ćete plakati, navijati, biti ljuti i poželjeti udariti nekoga…nećete je ispuštati iz ruke dok je ne pročitate do kraja, a kad je pročitate, shvatiti ćete koliko je zapravo veliko ovo djelo.

” …samo se pretvaramo da je hokej kompliciran, jer on to zapravo nije. Kad makneš sve one besmislice koje ga okružuju, to je jednostavna igra: svakom po palica, dvije mreže, dvije momčadi. Mi protiv vas. ‘

Jedna je kritičarka napisala za ovaj serijal da ga je pročitala ali da ne kuži zašto je svi toliko hvale, jer samo pričaju o hokeju a ona ne voli sport. Mogu samo reći da nije dobro shvatila knjigu i da proba ponovno, jer ovo nije knjiga o hokeju, ovo je knjiga o životu. I to kakva knjiga.

” Istina o većini ljudi jednostavna je koliko i nepodnošljiva: rijetko želimo ono što je najbolje za sve. Uglavnom želimo ono što je najbolje za nas same. ”

Izdavač: Fokus

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *