Putovanja

Familypark Austrija za idealan provod sa djecom

Kako mi je neki dan bio rođendan, odlučila sam ga proslaviti sama sa svojom obitelji, daleko od obaveza i kućnih zadataka. Dugo sam si mislila gdje bismo mogli ići, da nije predaleko a da klincima bude zabavno, jer  razgledavanja gradova i sjedenje po kavama ne postoje na njihovoj listi prioriteta, što odmah nama 10x otežava ikakvo uživanje u tim danima. I onda je muž predložio, a zašto ne bismo otišli do Familyparka? Nismo nikad bili ,znamo da nije predaleko, a dovoljno ga je naših prijatelja posjetilo da znamo da je ok i prigodno za klince. I tako je pala odluka.

Sam Familypark se nalazi u Austriji, gotovo odmah poslije granice sa Madžarskom, u blizini Bečkog Novog Mesta i jezera Neusiedler See. Samo mjesto zove se St. Margarethen im Burgenland, da ga lakše pronađete na karti. Nama je trebalo nešto manje od 3h, bez vožnje po autocesti, iz Zg znači nekih 1h više. Malo sam gledala opcije noćenja, pa ako vam je daleko za vožnju tamo i natrag u jednom danu, u blizini jezera ima nekoliko hotela koji nude vikend kombinacije sa posjetom Familyparku, pa je tako jedna od opcija noćenje s doručkom koje za cijelu obitelj košta 100 eura (sva djeca gratis u sobi sa roditeljima, plaćaju jedino doručak), a onda je i karta za sam Familypark nešto jeftinija. Po meni, nije niti preskupo za vikend getaway, pogotovo jer je u blizini i neki dvorac, to jezero je isto fora, a kažu i da je blizu i dizajnerski outlet Pandorf (nije loše za znati, zar ne?).

Cijena ulaznice za Familypark je 24 eura za cijeli dan za odrasle i djecu iznad 3 godine.  Funkcionira na principu kao i svi ostali zabavni parkovi, znači da su uključene sve vožnje koliko god puta želite / stignete. Ono što nije loše za znati je da park radi od 10- 18h, a da tijekom ljeta imaju neke dane kada su otvoreni do 20h (mislim da se radi o 2 subote mjesečno, imate na njihovoj stranici kalendar). Mi smo taman jučer potrefili to dulje radno vrijeme i mogu reći da nam je baš pasalo, obzirom da ujutro nismo žurili pa smo stigli tek oko podneva tamo. Također, djeca do 3-14 godina na svoj rođendan imaju besplatan ulaz, pa eto, ako nekako iskombinirate, može se prilično uštedjeti.

Ono što se mene najviše dojmilo je da su vožnje stvarno prilagođene djeci. Znači, malac od 2.5 godine mogao je ići na 70% toga (u pratnji nas, naravno), a veliki od 5 godina na gotovo 90%.  Ima nešto malo ‘adrenalinskijih’ vožnji tipa rollercoasteri, srednjevjekovna varijanta poznatog Rangera i sl, koji su za 8+, ali i za ove srednje ima totalno fora stvari tipa slobodni pad, brzi ringišpil u obliku jabuka, spuštanje po velikim vodenim toboganima (u čamcima s vodom, i s tepisima na suhom)…Na velikog većini vožnji djeca su dodatno osigurana, pa čak i na običnom Carrouselu. Sam park podijeljen je u nekoliko dijelova, Erlebnisburg (Experience Castle) sa srednjevjekovnim motivima, Abenteuerinsel (Adventure Island), sa raznim vodenim atrakcijama (ovo je idealno ljeti kada su velike vrućine), Bauernhof (Farma) sa vožnjama na traktorima, svinjama, pijetlima, pravim starinskim vlakićem i Marchenwald (Fairytale Forrest) sa scenarijima iz raznih bajki.  I što mi je super, stvarno nigdje nismo čekali na red dulje od 5 minuta, tako da su klinci bez problema toliko izdržali čekati u redu.

 

 

Na svakom uglu su wci, čisti i održavani, vidjela sam i nekoliko česmi sa pitkom vodom gdje si možete natočiti vode, maleni restorani, svaki u svom stilu i sa drugačijom vrstom hrane, od talijanske, fish&chipsa, kebaba, langoša, hot dogova, germknedli, bečkih sa pomfrijem i gulaša, sladoleda, doughnuta i sl. Cijene su oko 4-5 eura po porciji hrane, s tim da svugdje imaju neke dječje menije. Ako imate svoju hranu, možete svejedno sjesti tamo za stolove vani i pojesti u miru, a imate po svuda i složene klupice i sjenice gdje se također možete smjestiti.

Jedna stvar koju ja nisam previdjela je da je to stvarno ogromno i da klince čeka jako puno hodanja, pa mi je mali već na pola bio gotov. Ako imate klince, slobodno si furajte kolica, biti će vam lakše, ili na ulazu uzmite kolica/prikolice u koje možete smjestiti i klince i stvari. Ja sam tek na pola puta skužila ekipu koja u tome fura djecu , ali onda je već bilo kasno da se vraćam po njih 😀

I za kraj, na ulazu svako dijete dobije naljepnicu na koju roditelj napiše svoj broj moba, u slučaju da bi se dijete izgubilo.  A ako se želite odviknuti od dude, na izlazu iz parka je drvo duda, gdje je pismo maskote parka koje objašnjava kako će on tu čuvati dudu do zime, kada ih nose u zemlju duda 😀

 

Uglavnom , sve u svemu, klinci su bili oduševljeni, ja sam presretna jer smo se stvarno zabavili svi skupa i uživali u tom danu. Definitivno je ovo destinacija na koju ćemo se vraćati. Sve ostale info vezane uz Familypark pogledajte na  njihovoj web stranici  www.familypark.at

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *