RECENZIJE KNJIGA

Recenzija : Daisy Jones & The Six – T.J. Reid

Da je T.J.Reid odličan pisac znaju svi koji su pročitali njenu knjigu ”Sedam muževa Evelyn Hugo”. Ta nesvakidašnja ljubavna priča osvojila je srca čitatelja i pokupila sve lovorike, a upravo se i snima istoimeni film.  Ako ste pročitali knjigu, to vas niti malo neće začuditi jer ta priča zaista zaslužuje biti ekranizirana.

Ove godine izašla je njezina nova knjiga, ”Daisy Jones and The Six”, koja je današnjim proglašenjem kao best historical fiction u 2019.toj na stranici Goodreads, definitivno zacrtala ovu spisateljicu na listu autora koje zaista vrijedi čitati i pratiti. Kao i kod Evelyn, i ovdje ćete pronači dašak glamura, trunku romantike i jednu sasvim neobičnu priču. Kod mene, Daisy Jones četrnaesta je po redu knjiga koja je zasluženo dobila peticu i mjesto na ovoj stranici.  A zašto?

”Daisy Jones and The Six”knjiga je o usponu i padu jednog američkog benda 70tih godina. Poznata parola tog vremena sex, drugs and rock and roll živopisna je pozadina ove priče koja govori o izvandrednim ljudima, teškom radu, golemim odricanjima, iznimnim talentima i naravno, o ljubavi. No ona jednako tako govori  i o privrženosti i obećanjima, o glazbi, o velikom trudu i strasti.  O željama i snovima, o samoći i potrazi za priznanjem.

I govori o Daisy Jones. Divnoj, divljoj, neukrotivoj. Posebnoj.

“We love broken, beautiful people. And it doesn’t get much more obviously broken and more classically beautiful than Daisy Jones.”

Daisy je lik koji je daleko od savršenog. Koji će pasti tristo puta, podići se i pasti tristo i prvi put. Ona je snažna žena koja je svjesna svojih jakih strana, no opet ranjiva u svojim emocijama. Daisy je bezvremenska…i na kraju dana, bez obzira na sve, svi želimo biti Daisy.

“It is what I have always loved about music. Not the sounds or the crowds or the good times as much as the words- the emotions, and the stories, the truth- that you can let flow right out of your mouth.”

Ono što je fascinantno je da je ova priča potpuno izmišljena. No likovi u njoj su toliko realistični da ćete, iako znate da ne postoje, nakon čitanja ipak otići proguglati njihova imena i njihove pjesme, jer…toliko su stvarni da je nemoguće da nisu postojali. Reese Witherspoon odlučila je ovu knjigu pretvoriti u mini seriju i uglazbiti sve tekstove pjesama. Iskreno, koliko se veselim to čuti, s druge se strane bojim da će upropastiti dojam. No, o tome ću suditi dok sve to izađe, a do tada ću zasigurno još koji put prelistati ovu knjigu i sa njenim likovima uživati u cijelom tom bezvremenskom periode u svjetskoj glazbi.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *