Mamine priče

Moj izbor – naj knjige za klince do 5 godina

Za početak, mislim da je jako bitno navesti kako sam ja pravi zaljubljenik u knjige i literaturu. Imam hrpu knjiga doma, a da imam mjesta, vjerojatno bi ih imala i puno puno više. Nekako sam se uvijek nadala da će i moja djeca otkriti čaroliju knjiga i zaljubiti se u pisanu riječ jednako kao i ja, pa nije bilo veće sreće kada je stariji počeo gutati svako slovo koje smo mu pročitali, pozorno slušati, listati sa iskrenim zanimanjem i uporno tražiti još. Naravno, to mi je samo bio poticaj da mu malo malo kupim neku knjigicu, jer kada vidiš da dijete u nečemu zaista uživa, kako mu ne kupiti?
Nedavno sam izbrojala preko 150 naslova u našoj dječjoj biblioteci, pa sam odlučlila malo proći kroz naslove i izdvojiti vam one koje su se mojim klincima pokazali kao najzanimljjiviji/najzabavniji/najpoučniji. Naravno, ovo se odnosi na moju djecu, već niti njih dva nemaju jednaki ukus, ali ako ne znate što kupiti ili možda tražite neke nove naslove, ovo vam može poslužiti kao svojevrsni vodič.

Ovdje se nalazi popis od 10 knjiga. Zapravo ih je malo više jer sam slične knjige (ista naklada ili isti princip priča) stavila zajedno, jer je baš jako teško izdvojiti samo jednu.

1. PJESMICE O ŽIVOTINJAMA, nakladnik: naša djeca, tvrde korice i stranice

Bijelo janje, nestašni psić, ponosni lavić, znatiželjna krava, samo su neki od likova u ovoj seriji slikovnica. Mogu zaista reći da su nam to u dobi od 1-2 godine među najčitanijim slikovnicama. Vesele ilustracije, lako pamtljive rime i simpatični likovi stvarno su po meni gotovo pa i broj jedan što se tiče nekog najranijeg čitanja. Plus debele su stranice pa ih dijete može samo listati bez da ih potrga.

        

Možete ih kupiti ovdje: https://www.nasa-djeca.hr/hr/slikovnice/sminkerica-krava,190.html

 

2. PJESMICE O MEDI, nakladnik: naša djeca, tvrde korice i stranice

Još jedna slikovnica debelih stranica, koja je bila poseban hit kod mlađeg sina , također prikladna za dob 1-2 godine, bile su pjesmice Laku noć, medo i Dobro jutro, medo. Kroz stihove opisuju kako se medo sprema na spavanje (posprema igračke, večera, tušira se, pere zube i čita knjigu prije spavanja), te kako se ujutro sprema za izlazak na igru. Super služi da dijete usvoji tu rutinu odlaska na spavanje, jer čim vide kako i medo to sve radi jednako kao i oni, i njima nekako to bude lakše prihvatiti.

 

3.  slikovnice JULIE DONALDSON (Priče iz Žirove šume), nakladnik: Ibis grafika, također tvrde korice i stranice

 

Ovo su, moram priznati, meni jedne od najdražih slikovnica. Djeci su se posebno svidjele priča o Liscu koji traži čarape, te o Zečici kojoj se spava a ne daju joj mira. Duhovite, sa veselim ilustracijama i prozorčićima koji se otvaraju, vjerujem da će svako dijete biti oduševljeno. Moja procjena bi bilo do neke 3, 3.5 godine ,ali obzirom da su pametno napisane, neće biti dosadne niti onim malo većima 🙂

Možete ih kupiti ovdje: https://www.ibis-grafika.hr/shop/proizvod/bosonogi-lisac/

 

4. DORA ISTRAŽUJE, nakladnik: EGMONT, meki uvez

Jedina knjiga o Dori koju smo kupili je ova o odlasku zubaru: Nasmiješi se! Posjet zubaru. Oba dečki baš jako vole tu knjigicu, znaju sve instrumente u zubarskoj ordinaciji koji se spominju u knjizi, a najviše su zapamtili Lisca Lopužu koji krade naljepnice 🙂 Ne mogu reći da je baš umanjila nelagodu kod zubara, ali bar im odlazak tamo  nije bio ništa novo i nepoznato jer su sve već milijun puta pročitali i vidjeli na slikicama. Zanimljiva mi je i ona O lijepom ponašanju, no ta kod mojih dečkiju nije polučila velik uspjeh (khm, možda da se zapitam zašto?).

 

5. VELIKA ZBIRKA PRIČA, nakladnik: Znanje, meki uvez

Ovo je zapravo kolekcija od 10 slikovnica, mekog uveza, koje su stavljene u ukrasnu kartonsku kutiju. Savršena je za poklon ali i za kućnu kolekciju jer su slikovnice zaista zabavne i poučne. Nemaju previše teksta pa su prigodne i za mlađu djecu cca starosti 2-4 godine. Zanimljivo je da se na posljednjoj stranici nalaze dodatna pitanja o kojima možete razgovarati s djecom te ideje za igre na temu svake knjige.

 

6. JULIA DONALDSON – Što je bubamara čula?, nakladnik: Profil, meki uvez

Naravno da popis slikovnica ne može proći bez Julie Donaldson i njene bubamare. Tko još nema ovu kolekciju od tri knjige (što je bubamara čula, Što je bubamara čula ovaj put, i najnovija Što je bubamara čula na odmoru), trk u knjižaru po njih. Smiješna, zabavna, sa fora rimama i još boljim ilustracijama, oduševiti će sigurno svako dijete. Od njenih knjiga još izdvajam i Kućicu treba dijeliti, koja je prilično poučna ukoliko vaše dijete nije jedinac u obitelji 🙂

     

Možete je kupiti ovdje: Što je bubamara čula.

7. BOŽIĆNE SNJEGOPRIČE, nakladnik: naša djeca, tvrde korice ali normalne stranice

Sa ovom knjigom prelazim na slikovnice za djecu od 3+ godina.  Ova je knjiga zabravo zbirka od 15 kratkih pričica o snijegu i sniježnim radostima, pa imamo priče poput: Monin snježni dan, Pingo na ledu, Sanjkanje, Ledeno jutro i Zimski izlet. Fora su za čitati zimi, kada su i slični uvjeti oko nas, pa se djeca mogu poistovjetiti sa radnjama koje se dešavaju u knjizi. Ilustracije su divne i zimske, a pričice su jednostavne i poučne.

Sada su podijeljene u dvije knjige, možete ih kupiti ovdje: Snjegopriče za dobar dan i Snjegopriče za lijepe trenutke.

 

8. FIRUZ & ERDO – razne slikovnice, nakladnik Profil, meki uvez

 

Imamo dosta slikovnica ovih autora, no nekako se uvijek vraćamo na ove četiri. Pasta za divne snove koja uči djecu da moraju prati zube da budu lijepi bijeli, Neodlučni kameleon i Bicikl duginih boja uče o bojama i o tome kako u nekim situacijama treba poslušati sebe, a Micekovo neočekivano putovanje priča priču o miceku koji se sakrio u klavir i tako sasvim slučajno završio u tuđem domu. Imaju dosta teksta, pa ja mislim da tek djeca 4+ mogu pratiti radnju do kraja. Doduše, moj mali obožava ovu priču o Miceku, pa je mi čitamo po slikama, u skraćenoj varijanti 😀

     

 

9. SVIJET PROMETALA, SVIJET VLAKOVA i KAKO STVARI RADE , nakladnik: FORUM, tvrde korice i stranice

Već sam u nekoliko navrata spominjala koliko je moje dijete oduševljeno sa ove tri knjige, da zaista nema potrebe više o njima pisati. Milijun podataka, prozorčića i ilustracija ove knjige čine zaista zanimljivima malim radoznalcima i budućim znanstvenicima. Za dečkiće 4+ godine, mislim da zaista nema boljeg poklona!

Možete ih kupiti ovdje: Zaviri u svijet prometala.

 

10. ENCIKLOPEDIJA MOJ SVIJET – nakladnik EGMONT, tvrde korice, mekane stranice

Ove dječje Disney enciklopedije počele su izlaziti uz novine 24 sata još dok sam bila trudna sa starijim sinom, no toliko su mi super djelovale da sam ih morala kupiti. I nisam požalila, zaista vrijede svake kune, uz njih smo naučili skoro sve životinje, uz njih sada čita o ljudskom tijelu i planetima, neke su već toliko izlistane da smo čak i stranice morali lijepiti….ali vjerujem da će ih još dugo dugo moći koristiti. Ako ste ih u prilici negdje nabaviti (za njih ne znam da li se još mogu kupiti), ja ih od srca preporučam. Imaju dovoljno informacija da djeca nauče nešto, a opet nisu suhoparne i dosadne. Set se sastoji od 12 enciklopedija (Životinje sjevera, Životinje juga, Zemlja, More, Ptice, DInosauri, Ljudsko tijelo, Svemir, Gmazovi i kukci, Biljke, Čuda prirode i Životinje i ljudi).

     

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *