THE SIMPLE WILD – K.A.TUCKER

“I might take risks, but they’re always worth it.”

Ne znam da li je slučajnost ili ne, no od početka 2020. zaredao mi se zaista niz izvandrednih knjiga, pa tako niz čistih petica nastavljam sa ”The Simple Wild” autorice K.A.Tucker. Neću lagati, ono što me privuklo ovoj knjizi činjenica je da je njena radnja smještena na Aljasci. Volim priče koje se odvijaju u dislociranim i pustim područjima, a priče o sjevernim krajevima oduvijek mi imaju neku posebnu čar – mislim da za to bez problema mogu okriviti Joela i Maggie iz serije Život na sjeveru :).

Kada sam ovu knjigu uzela u ruke, osim priče o Aljasci, nisam imala pojma što očekivati.  Instagram je pun nevjerojatnih recenzija, a na Goodreadsu ima zaista visoku ocjenu 4.44.  Ali, da li je sve to opravdano? Činjenica da sam knjigu pročitala prije tjedan dana, a da još uvijek razmišljam o njenim likovima, njihovim sudbinama i da mi srce zatitra na sam spomen knjige, mislim da su dovoljni znakovi da su sve navedene pohvale i više nego zaslužene.

Ono što me fasciniralo u ovoj knjizi njezina su jednostavnost i odmjerenost.  Iako na prvu djeluje samo kao pitka romantična priča, kada se krene u detaljnije razmišljanje može se vidjeti koliko je zapravo pred nama različitih slojeva i tema, da bi bez problema o svakoj od njih bilo moguće raspravljati satima.  Na mnogo se mjesta autorica našla na sliskom terenu, gdje je jako lako bilo skrenuti i otići u patetiku i gorčinu, ili suprotno, gjde je knjiga na kraju mogla ispasti totalno površna i otrcana. No, zaista je nevjerojatno kako je uspjela održati sve točno u mjeri u kojoj treba da na kraju priča ispadne posebna i zadivljujuća.

“Life up here may be simple but it’s not easy, and it’s not for everyone. Water runs out; pipes freeze; engines won’t start; it’s dark for eighteen, nineteen hours a day, for months. Even longer in the far north. Up here it’s about having enough food to eat, and enough heat to stay alive through the winter. It’s about survival, and enjoying the company of the people that surround us. It’s not about whose house is the biggest, or who has the nicest clothes, or the most money. We support each other because we’re all in this together.”

Moglo bi se reći da je ovo priča o životu. Priča o ljubavi. Priča o pomirdbi oca i kćeri, priča o potrazi za svojim ja, priča o potrazi za vrijednostima.  Priča o opraštanju.  Priča o preživljavanju.  O životu u surovim uvjetima i o pomaganju. Na momente je tužna. Na momente je smiješna. I pametna. I seksi. Oh, kako je tek seksi. Mogu reći da sam se hihotala veći dio knjige, što zbog izvrsnih dijaloga, što zbog zanimljivih osobina likova, što zbog kemije među njima. Calla i Jonah savršen su književni par koji će vas uvesti u jedan poseban svijet i nećete ih htjeti pustiti nikad, nikad. Jonaha pogotovo – tog bradatog, snažnog i neustrašivog zračnog kauboja :).

Autorica je najavila da u ožujku izlazi nastavak ove knjige…malo je reći da #jedvačekam…a do tada sam već naručila još knjiga od iste autorice. Ako su i upola kao ova, zaista ih vrijedi pročitati.

“And just like that, I sense a circle closing. Back to the beginning, and near to the end.”